Project C670 Drawing Centre Diepenheim DCD

Plaats Diepenheim NL

Datum oktober 2011

Omschrijving transformatie en renovatie van voormalig kleuterschool tot het eerste nationale centrum speciaal voor tekenkunst

Soort cultuur

Opdrachtgever Kunstvereniging Diepenheim | Stichting De Zwaan

Programma 270 m bvo

Team Robert ten Dam | Harrie ten Dam | Stephanie Weitering | Michiel Wolvenne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info Onder Kunstwerk Diepenheim valt de transformatie van een voormalige kleuterschool uit 1967 tot het eerste nationale centrum speciaal voor tekenkunst. Na New York en London krijgt Diepenheim met het Drawing Centre Diepenheim (DCD) pas het 3e centrum in de wereld voor louter deze kunstvorm van het tekenen.

 

Het historisch en architectonisch waardevolle schoolgebouw is volledig gerenoveerd. Het gebouw is voorzien van een nieuwe binnenschil met extra isolatie,  binnenbeglazing en nieuwe installaties. De binnenruimte is opgeschoond van allerlei niet waardevolle interne verbouwingen. De vloer, die oorspronkelijk een halve meter boven het maaiveld lag, is geheel verlaagd om binnen meer lucht, licht en ruimte te geven. De karakteristieke dakspanten zijn weer in het zicht. Zij samen bepalen voor een groot deel van de herwonnen sfeer van het gebouw.

 

Aan de spanten hangen grote schuifbare tekenborden die ruimtelijke verschillende inrichtingen en tentoonstellingen mogelijk maken. De tekenborden zijn tevens letterlijk extra presentatievlakken. Er zijn nog vele kleine en originele details zichtbaar zoals de buitenkranen met tegelvlakken en de zandbak.

 

De gevels en de originele raampartijen zijn behouden. De originele en zeer herkenbare vierkante kokers zijn veranderd in etalages waarin een deel van de expositie zich naar buiten richt.

 

 

 

--> Een nieuw thuis voor de tekenkunst | Trouw 29 oktober 2011

--> Hart van de Tekenkunst | TC Tubantia 13 oktober 2011

--> terug naar projecten