Project C401 Knooperf Erve Nijland

Plaats Diepenheim NL

Datum juni 2010

Omschrijving transformatie van voormalig boerenerf tot nieuw knooperf

Soort wonen

Opdrachtgever Landgoed Nijhuis & Westerflier

Programma 2 x 350 mē bvo

Team Henk de Leeuw | Robert ten Dam | Henry Betting | Arjan Schutten | Harrie ten Dam

Ism Henry Betting Architect

Bijzonderheid winnend ontwerp prijsvraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Info Het boerenbedrijf op het landgoed Nijhuis en Westenflier is niet meer in functie en getransformeerd tot nieuw knooperf. De bestaande en historisch waardevolle boerderij is gerestaureerd en biedt plaats voor 3 woningen. De overbodige en bestaande schuren en opstallen zijn gesloopt. Daarvoor in de plaats zijn 2 nieuwe schuurwoningen gebouwd.

 

Via een lange oprijlaan is het erf bereikbaar voor de auto. Het nieuwe knooperf is verbonden met andere boerenerven op het landgoed. Informele, secundaire wandel- en fietsroutes verbinden het knooperf met de omliggende boerenerven. Deze routes zijn van oudsher al aanwezig in het landschap, maar zijn door de tijd in onbruik geraakt. Ze zijn op het landgoed gerevitaliseerd.

 

De twee nieuwe woningen kenmerken zich door grote zwevende daken. Het dak is begroeid met sedum, een mosachtige plant die in alle jaargetijden zijn kleur behoudt. De sedumdaken kleuren rood, verwijzend naar de rode daken van de boerderijen die van oorsprong verspreid in het Twentse landschap oplichten. De verzameling rode daken tussen het groen zijn kenmerkend voor de omgeving. De gehele woning ligt onder het grote dak.

 

De daken worden gedragen door vier houten liggers. Onder de grote overstekken is ruimte voor het parkeren van de auto en een groot terras. De woningen bestaan uit een laag en zijn licht verzonken in het landschap.

 

Zoals vroeger de bebouwing zich richtte op het erf, liggen de woningen nu met hun achterkant naar het openbare erf. De ander zijde opent zich naar het weidse landschap. De omringende weide- en akkergronden worden nog steeds gebruikt door boeren. Zo kan het zijn dat de woningen de ene zomer tussen de koeien staan en de volgende zomer tussen de gewassen.

 

 

--> Schuilplaats in het groen | Boven het Maaiveld | Herman Haverkate | TC Tubantia 22 juni 2013

--> interview bewoner Faffie Reijntjes-Melief | Wonen op een Knooperf | november 2011

--> opening 1e knooperf Nederland 28 oktober 2012

--> terug naar projecten