Project C346 Kunstvereniging Diepenheim KVD

Plaats Diepenheim NL

Datum juni 2012

Omschrijving renovatie en verbouw expositiegebouw voor wisselende tentoonstellingen voor hedendaagse kunst

Soort cultuur

Opdrachtgever Kunstvereniging Diepenheim | Stichting De Zwaan

Programma 740 mē bvo

Team Robert ten Dam | Harrie ten Dam | Michiel Wolvenne | Henk de Leeuw | Stephanie Weitering


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info Het expositiegebouw voor hedendaagse kunst van de Kunstvereniging Diepenheim is gebouwd in de jaren tachtig en is compleet gerenoveerd. Het gebouw is uitgebreid met extra expositieruimte en voorzien van nieuwe buitenisolatie en duurzame installaties. Het uiterlijk heeft een ware metamorfose ondergaan. De oorspronkelijke gedateerde betonstenen gevel is in een compleet nieuwe huid gestoken.

 

Het gebouw heeft van oorsprong een duidelijke, sculpturale en krachtige vorm, en is sterk ingebed in zijn stedelijke context.

De nieuwe ruimte op de hoek is zorgvuldig in de bestaande contour ingepast. Het gebouw sluit aan op het profiel van de straat. Het gebouw is bewust lager aan een zijde en hoger aan de zijde van het voormalige raadshuis. Door de nieuwe huid krijgt het gebouw een sculpturale uitdrukking die de plastische vormen benadrukt. Het stucwerk bestaat uit meerdere lagen die meekleuren met de veranderingen van het weer. In het stuuk zit een lichte rode kleur die aansluit op de kleuren bakstenen in de straat. In de toplaag zijn door speciale techniek subtiele vegen aangebracht waardoor het licht breekt op het oppervlak.

 

De afgelopen jaren hebben aangetoond dat de sterk gevarieerde binnenruimtes met elk eigen kwaliteiten, kunstenaars hebben uitgedaagd om op uiteenlopende manieren te exposeren. Deze manier van exposeren werd en wordt als kwaliteit gezien door zowel de kunstvereniging als kunstenaars. De nieuwe expositieruimtes zijn daarop een aanvulling.


 

 

--> publicatie Een tijdloos gebouw bestaat niet | TC Tubantia | mei 2012

--> terug naar projecten