Project C290 Villa Molenromp

Plaats Elsen NL

In ontwerp januari 2011

Omschrijving villa met werk aan huis

Soort wonen

Opdrachtgever particulier

Programma 420 m˛ bvo

Team Robert ten Dam | Henk de Leeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

Info De als rijksmonument aangewezen molenromp staat aan de rand van het dorp Elsen tussen allerlei typen notariswoningen. Achter de molen zal ook een woning verschijnen in deze stijl. Alleen de romp aangewezen als monument.

 

De romp alleen is te klein voor een woning alleen, maar wel zeer geschikt voor een praktijk of kantoor aan huis. Dankzij deze herbestemming kan de romp, die sterk aan verval onderhevig is, gerestaureerd worden. De woning ligt ingebed in de oksel van de tuinmuur, zodat zij zich afschermt van de omliggende bebouwing. Langs de blinde achterzijde van de tuinmuur loopt de ontsluiting van de nieuwe achter de molenromp.

 

De andere zijde van de villa heeft een open karakter en opent zich naar de half omsloten privé binnentuin én de molenromp. De tuinmuur is opgebouwd uit ruw natuursteen en zal langzaam begroeien met mos- en grasachtige planten en bloemen. Bijzonder is dat de entree van woning en praktijk zijn samengevoegd in een gezamenlijke entree de onderste laag van de romp. De woning is opgedeeld in een nachtgedeelte met de slaap- en badkamers en een daggedeelte met functies voor overdag. Het nachtgedeelte is introvert en bekleed met zwartgeverfd hout. De slaapkamers kunnen afgeschermd worden met grote luiken.

 

 

--> terug naar in ontwerp